Biomasa d.o.o., Krnica 52, 3334 Luče

O lesni biomasi

Vi ste tukaj: Biomasni center Nazarje / O lesni biomasi
Polena

Les kot najstarejši energetski vir na svetu

Les je na voljo je pred našim pragom in neprekinjeno raste že stoletja. Pravzaprav predstavlja uskladiščeno sončno energijo. Les izgoreva brez ostankov žvepla in za razliko od fosilnih goriv je pri gorenju nastajajoči CO2 del naravnega ogljikovega krogotoka. Tako se pri izgorevanju biomase v ozračje sprosti samo tolikšna količina CO2, kot ga nastaja pri trohnjenju v gozdu. Prav tako ogrevanje z lesom ne povzroča učinka tople grede. 

 

 

Kaj je lesna biomasa?

Lesna biomasa je poleg polen ves odpadni lesni material (žagovina, oblovina, odpadki pri sečnji, obrezovanju dreves, itd.), ki ga lahko zmeljemo v sekance ali stisnemo v pelete. Lesna biomasa se uporablja za pridobivanje energije v obliki toplote, hlajenja in elektrike.

Kaj so lesni sekanci?

Lesni sekanci so kosi sesekanega lesa, veliki do 10 cm. Običajno sekance izdelujemo iz drobnega lesa (les z majhnim premerom: npr. droben les iz redčenja gozdov, veje, krošnje), lesa slabše kakovosti ali iz lesnih ostankov. Kakovost sekancev je odvisna od kakovosti vhodne surovine in tehnologije drobljenja. Velikost sekancev se prilagaja kurilni napravi.

 

Oglejte si kotle na lesne sekance ali informacije o mletju in prodaji lesnih sekancev

 

Kaj so peleti?

Lesni peleti so sestavljeni iz čistega naravnega lesa. Peleti nastanejo pod visokim tlakom, brez kemično-sintetičnih vezivnih materialov, kontrola kakovosti pa zagotavlja čisto gorivo z malo vlage in visoko kurilno vrednostjo (ca. 5kWh/kg). Peleti se prodajajo v kilogramih, pri čimer je 1 m3 pelet tezak približno 650 kg. Peleti se dostavljajo s cisterno neposredno v skladišče. Pri nakupu bodite posebej pozorni na kvaliteto pelet!

 

Oglejte si kotle na pelete